V prezračevalnih sistemih gostinskih, poslovnih, industrijskih in seveda tudi stanovanjskih objektov je zelo pomembna čistost zraka. Verjetno vsi poznamo izraz "bolna stavba", ko se uporabniki ob bivanju v takih objektih začnejo pritoževati zaradi različnih simptomov, kot so kašelj, tiščanje v prsih, vročina, mrzlica in bolečine v mišicah ... . Pravzaprav so ti znaki posledica različnih umazanij in alergenov - alergije, astme, rinitisa, vročice povezane z vlažilci zraka ... predvsem pa so to znaki nevarnih infekciji z bakterijami, virusi, glivicami in plesnimi.

 

Te se razbohotijo v klimatskih sistemih oziroma v napačno zračenih prostorih. Posledice za zdravje so lahko od blagih (utrjenost) do zelo resnih (različna tudi kronična obolenja). Za čim manjšo možnost infekcij oziroma kontaminacij moramo zato poskrbeti že ob načrtovanju in postavitvi ustrezen prezračevalni sistem. A še bolj pomembno je, da za neoporečnost zraka oziroma minimalno možnost pojave glivic, plesni, bakterij ... poskrbimo z rednim oziroma periodičnim čiščenjem in dezinfekcijo kanalskih sistemov prezračevanja, rednim servisiranjem, čiščenjem in dezinfekcijo klimatskih naprav, morebitno menjavo filtrov v sistemu ....

 

Skrb za neoporečnost zraka pa je tudi zakonsko določena oziroma podvržena HACCP normativom v objektih, kot so: vrtci, šole, hoteli, restavracije, bolnišnice, farmacevtski objekti ter vse ostali poslovni in proizvodni objekti v katerih so vgrajeni sistemi prisilnega prezračevanja. Perioda čiščenja, razkuževanja in menjava filtrpv je določena z obsegom in intenziteto uporabe.